Wat is werkkapitaal en waarom heb je het nodig?

Geld is de spil van je bedrijf. Maar geld is niet zomaar geld; je hebt verschillende soorten geldstromen binnen je bedrijf. In deze blog gaan we daarom dieper in op het werkkapitaal. Wat is het precies? En hoeveel heb je nodig? Wij geven je handige tips en trucs waarmee je jouw bedrijf financieel gezond houdt. 

Wat is werkkapitaal? 

Te beginnen bij het begin: werkkapitaal. Dit is het geld dat je nodig hebt om je bedrijf draaiende te houden. Je betaalt er je dagelijkse financiële verplichtingen mee, zoals leveranciers of salarissen. Ook financier je onderhanden werk en vul je er je voorraden mee aan. Werkkapitaal is het verschil tussen vlottende activa en vlottende passiva. 

Wat zijn vlottende activa? 

Vlottende activa zijn de bezittingen in je bedrijf met een hogere doorloopsnelheid. Vaak gaan ze maar één productieproces mee. In de meeste gevallen is dat dus maximaal een jaartje. Voorbeelden van vlottende activa zijn voorraden, debiteuren en grondstoffen. Ook liquide middelen, zoals de kas en tussenrekeningen, vallen hieronder. 

Naast vlottende activa heb je ook vaste activa. Deze bezittingen zijn vast. Denk bijvoorbeeld aan gebouwen, machines en de inventaris.

Wat zijn vlottende passiva? 

Vlottende passiva zijn kortlopende schulden van je bedrijf. De leningen hebben een maximale aflossingstijd van een jaar. Bij vlottende passiva kun je denken aan belastingschulden, crediteuren en leverancierskredieten. Dit noemen we ook wel kort vreemd vermogen. 

Vlottende activa, vlottende passiva en vaste activa hebben veel met elkaar te maken. Daarom hebben we hieronder een klein overzicht gemaakt met welke bezittingen hieronder vallen.

Vaste activaEigen vermogen
Bedrijfsruimte
BedrijfswagenLang vreemd vermogen
InventarisHypotheek bedrijfsruimte
Onderhandse lening
Vlottende activa
VoorradenKort vreemd vermogen / Vlottende passiva
DebiteurenCrediteuren
Liquide middelenRekening Courant 

Wat is werkkapitaal niet

Het werkkapitaal is het verschil tussen vlottende activa en vlottende passiva. Dus: welke schulden moet je betalen? En hoeveel geld komt er binnen vanuit je bezittingen? Als er meer geld uitgaat dan er binnenkomt, dan heb je een negatieve cashflow. Je hebt dan waarschijnlijk meer werkkapitaal nodig. Komt er meer geld binnen? Dan heb je een positieve cashflow.   

Werkkapitaal gaat echter niet over al het geld of alle spullen in je onderneming. Je inventaris, bedrijfswagens, machines en computers zijn bijvoorbeeld geen werkkapitaal. Ook financiering voor productontwikkeling of innovatie vallen hier niet onder. 

Waarom zou je meer werkkapitaal willen? 

Misschien heb je al voldoende werkkapitaal. Dan is er niet zo veel aan de hand. Heb je te weinig werkkapitaal? Dan is het verstandig om te kijken hoe je dat kunt vergroten. Met te weinig werkkapitaal kun je niet aan al je financiële verplichtingen voldoen. Daarnaast heb je werkkapitaal nodig om met je bedrijf te groeien, bijvoorbeeld door meer voorraden aan te schaffen of om je debiteuren op te vangen. Als je meer werkkapitaal aantrekt, kun je de juiste investeringen doen en zorgeloos verder met ondernemen. 

Hoeveel werkkapitaal heb je nodig? 

Met werkkapitaal wil je de juiste balans hebben. Met te weinig kapitaal heb je niet genoeg geld om aan je financiële verplichtingen te voldoen, maar met te veel werkkapitaal kun je niet optimaal investeren in je bedrijf. Het geld zit dan namelijk ‘vast’ in voorraden en grondstoffen. 

Je hebt bruto en netto werkkapitaal. Je bruto werkkapitaal is hetzelfde als je vlottende activa. 

Om je netto werkkapitaal te berekenen, hebben we een rekensom voor je: 

Vlottende activa – vlottende passiva = netto werkkapitaal. 

Je brengt alle kortlopende schulden in mindering op je vlottende activa. Op deze manier kom je erachter wat je precies aan werkkapitaal nodig hebt. 

Hoe optimaliseer je jouw werkkapitaal? 

Het optimaliseren van je werkkapitaal is altijd een goed idee, of je nu precies genoeg of veel te weinig werkkapitaal hebt. Er zijn een aantal manieren waarop je dat eenvoudig kunt doen: 

  • Verstuur je facturen op tijd en zorg ervoor dat ze tijdig betaald worden. Zo zorg je dat je voldoende geld hebt om je eigen rekeningen te betalen. Mogelijk kan je een kleine korting geven wanneer je klant snel betaalt. Vaak is deze optie goedkoper dan een werkkapitaalfinanciering.
  • Inventariseer je voorraad. Welke producten verkoop je makkelijk? En welke producten gaan minder hard? Neem deze informatie mee bij het inkopen van nieuwe voorraad. 
  • Werk met verschillende leveranciers. Zo weet je zeker dat jouw voorraad altijd leverbaar is. Tip: soms geven leveranciers korting als je sneller kunt betalen. Het is goed om dit na te gaan bij jouw (toekomstige) leveranciers. 

Hoe financier je werkkapitaal? 

Heb je te weinig werkkapitaal? Dan kan je kijken naar alternatieve financiering. Bijvoorbeeld via een bank, crowdfunding of zakelijke lening van familie en vrienden. Het voorfinancieren van je facturen is ook een optie. Hierbij betaalt een geldverstrekker of bank jouw factuur. De geldverstrekker neemt deze factuur over en regelt het verder met de klant. Zo heb jij je geld direct op je rekening staan. Je betaalt uiteraard wel een bepaald percentage van het factuurbedrag. 

Wil je meer weten over verschillende financieringsmogelijkheden? Lees dan onze blog ‘Hoe werkt geld lenen zonder bank?’. Ook de blog ‘Welke soorten leningen en kredieten zijn er?’ kan je meer vertellen over de verschillende manieren van financieren. 

Werkkapitaal financieren met een flexibel krediet 

Naast deze alternatieve financieringsvormen kan je kiezen voor een flexibel krediet. Hiermee kan je jouw werkkapitaal tijdelijk vergroten. Misschien kom je precies deze maand wat geld tekort. Of voorzie je in de komende maanden te weinig kapitaal. 

Met een flexibel krediet beslis je maandelijks of en hoeveel geld je wil opnemen. Het minimale opbedrag is € 200, het maximale opbedrag is € 40.000. Je betaalt alleen rente (3,5 %) over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen.  

Lees meer over flexibel krediet van OPR

Direct flexibel krediet aanvragen