Hoe werkt geld lenen zonder bank?

Zakelijk geld lenen bij de bank is niet altijd mogelijk. Zeker als kleiner bedrijf kom je hier vaak niet voor in aanmerking. “Inmiddels wordt een op de vijf leningen tot € 250.000 buiten de bank om geregeld. Bij leningen tot € 1.000.000 gaat het om een op de tien,” stelt het Financieel Dagblad. Ook voor grotere bedrijven is zakelijk lenen bij de bank vaak niet de beste oplossing. Het aanvraagproces duurt lang en er komt veel administratie bij kijken. Dat is onhandig als je bijvoorbeeld je facturen of belasting snel wilt betalen of wanneer je wilt investeren in je onderneming. 

De afgelopen jaren zijn er daarom steeds meer manieren bij gekomen om zakelijk geld te lenen zonder bank. In deze blog gaan we in op de mogelijkheden, de voordelen en de nadelen. Zo kun jij straks de beste keuze maken.

Manieren om zakelijk geld te lenen zonder bank 

Voor jouw zakelijke financiering ben je niet langer afhankelijk van de bank. Je kunt namelijk ook geld lenen van bekenden of van een kredietverstrekker. Wat uiteindelijk de beste keuze is, hangt af van jouw doelen en persoonlijke voorkeur.
 

Een zakelijke lening via familie en vrienden 

Geld lenen van familie of vrienden is als particulier én als ondernemer mogelijk. Bij deze lening stel je zelf de voorwaarden, de rente en de terugbetalingsperiode op.  

De voordelen zijn dat je leent bij een bekende en dat afspraken snel zijn gemaakt. Je beslist daarnaast zelf over de voorwaarden, rente en terugbetalingsperiode. Let hierbij wel op, want de rente is aftrekbaar als bedrijfskosten. Wanneer een inspecteur van de Belastingdienst de rente onzakelijk laag vindt, moet deze worden verhoogd. Daarnaast kan lenen van een bekende zorgen voor spanning en conflict. Dat kan de band tussen jullie (en je naasten) verstoren. 

Een zakelijke lening via crowdfunding

Bij een zakelijke lening via crowdfunding leen je ook van een individu. Vaak investeert een (grote) groep mensen geld in jouw onderneming of ideeën.  Dit gebeurt via een online crowdfundingsplatform, ook wel kredietmarktplaats.

Via een crowdfunding weet je precies waar je aan toe bent. Het platform stelt namelijk de rente vast op basis van het risico van de lening. Dit zorgt er echter wel voor dat de rentetarieven vrij hoog zijn.  

Een zakelijke lening via factoring 

Bij factoring verkoop je openstaande facturen aan een factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij neemt het innen van de betalingen van je over. In ruil daarvoor krijgt de maatschappij een percentage van de factuurwaarde. 

Via factoring krijg je onmiddellijk jouw geld. Daarnaast loop je geen risico op wanbetalingen én besteed je het debiteurenbeheer uit. De kosten van factoring kunnen daarentegen vrij hoog zijn, omdat je een percentage van de factuurbedragen betaalt. 

Een zakelijke lening via online kredietverstrekkers 

Als je geld wilt lenen zonder bank, kun je ook gebruikmaken van online kredietverstrekkers. Bij een online kredietverstrekker als ons leen je snel en eenvoudig geld. Je hoeft niet in één keer het bedrag te lenen; je kunt het ook gefragmenteerd opnemen. De rente betaal je alleen over het bedrag dat je hebt opgenomen. 

Een zakelijke lening via online kredietverstrekkers is snel en online aan te vragen. Bij sommige kredietverstrekkers, zoals bij ons, kun je een flexibele lening aanvragen. Hierbij kun je de looptijd én het krediet aanpassen. Daarnaast kies je of je de aflossing in één keer wil doen, of in termijnen. Hier staat tegenover dat de rente hoger kan zijn dan bij de bank. 

Eenvoudig zakelijk lenen via online kredietverstrekkers 

Geld lenen zonder bank gaat veel sneller dan geld lenen bij de bank. Er komt minder administratie bij kijken en je hebt een kort lijntje met de adviseurs. Door dit persoonlijke contact spelen wij precies in op de wensen van de ondernemer. Het aanvraagproces is snel en eenvoudig. Hierdoor heb je direct duidelijkheid over wat je kunt lenen. Daarnaast weet je van tevoren wat de rente en looptijd zijn.  

Geld lenen zonder bank bij OPR 

Persoonlijk contact staat bij ons centraal. Je krijgt een vast contactpersoon die er alles aan doet om de ins en outs van jou en je bedrijf te begrijpen. Bij deze persoon kun je, ook tijdens je looptijd, terecht voor al je vragen over het krediet. Zo zorgen we er samen voor dat je jouw financiële doelen behaalt.  

Ook kun je bij ons flexibel lenen. Je hoeft het totale krediet niet in één keer op te nemen én je betaalt alleen rente over het opgenomen krediet.

Klaar voor persoonlijk advies?

OPR-Bedrijfskrediet Flex Joren OPR-Bedrijfskrediet Flex Fred

Wil je een verdere uitleg van het product of weten of Flex voor jouw bedrijf bruikbaar is?  Onze adviseurs, Joren en Fred staan je graag te woord. We reageren dezelfde dag.

Bel 085-064-3300 of mail naar klantenservice@opr-bedrijfskrediet.nl

Start een aanvraag