Verschillende soorten leningen en kredieten: welke past bij jou?

Als ondernemer is snel inspringen op kansen in de markt cruciaal. Soms heb je daarvoor een financieel duwtje in de rug nodig. Daar kunnen verschillende soorten leningen en kredieten bij helpen. Er is keuze genoeg, maar wat past bij jouw bedrijf? Gaat je voorkeur uit naar een traditionele termijnlening of kies je voor flexibel krediet? In deze blog vertellen we welke opties er zijn voor specifieke situaties. 

Welke soort leningen en kredieten zijn er?

Voor je de keuze kunt maken tussen verschillende soorten leningen en kredieten, is het leendoel en de hoogte van de lening van belang. Stel jezelf de vraag: waar leen ik dit bedrag voor? Is het een buffertje voor het geval dat, wil je bedrijfsmiddelen aanschaffen of liever leasen? De hoogte van het bedrag bepaalt welke soort lening geschikt is. 

Verschillende leningen of kredieten voor kleine bedragen

Voor kleinere leningen zijn er het microkrediet, het flexibel krediet of het rekening-courantkrediet. De voordelen van deze leningen zijn dat ze snel, vaak binnen enkele dagen of weken, gerealiseerd zijn. Dat maakt ze ideaal voor jonge bedrijven.

Aan deze kredieten worden minder harde eisen gesteld aan het ondernemingsplan of eigen vermogen, dan bij grote leningen. Een gezond financieel draagvlak is bij kleine kredieten vaak al voldoende. Wil je snel een zakelijke aankoop doen? Dan kan een zakelijke creditcard volstaan. 

Geïnteresseerd in leningen en kredieten buiten de bank om?

Lenen via een crowdfunding zit nog steeds in de lift. Logisch, want de regels van zakelijke leningen en kredieten via de bank zijn de laatste jaren aangescherpt. Dat maakt het vooral voor kleine bedrijven lastig om goedkeuring van de bank te krijgen. In zo’n geval kan een community heil bieden; met crowdfunding leen je bedragen tot € 50.000 direct van particulieren. Als mkb kun je terecht bij de kredietunie voor hogere leningen. Deze leningen worden voor en door (kleine) ondernemers verstrekt.

Wil je meer weten over geld lenen zonder bank? Lees dan ook deze blog

Welke soorten leningen zijn er voor grote bedragen?

Voor grote bedragen kun je vaak terecht bij de bank. Helaas kom je hier als kleiner bedrijf niet altijd voor in aanmerking. Gelukkig zijn er alternatieve manieren om geld te lenen zonder bank.

Met factoring kun je als ondernemer zorgen dat je jouw facturen meteen kunt innen. Je verkoopt je facturen aan een factoringmaatschappij. Die betaalt vaak al binnen 24 uur je facturen. Dit soort leningen kunnen oplopen tot 2,5 miljoen euro, stelt het Financieel Dagblad. 

Een specifiek leendoel? Dit soort leningen passen daarbij

Sommige leningen zijn gekoppeld aan leendoelen. Denk bijvoorbeeld aan de zakelijke lease van een auto of ander bedrijfsmiddel. Koop je een kantoorpand? Dan kun je kiezen voor een zakelijke hypotheek. Typerend voor dit type leningen en kredieten is dat je eenmalig een bedrag leent en daarmee je bedrijf van de juiste middelen voorziet. Vrijwel direct na de aankoop los je deze lening maandelijks af tegen een vast bedrag met vast rentetarief. Het object, in dit geval een kantoorpand, geldt als onderpand voor de financiering.

Andere specifieke leendoelen kunnen (bedrijfs)wagens of machines zijn. Hierbij is zakelijke lease in veel gevallen een aantrekkelijke optie.

Uit welke soorten krediet kun je kiezen?

Soms kan een online kredietverstrekker de uitkomst zijn. Lenent kan al vanaf € 2.000. Het maximale leenbedrag ligt meestal tussen de € 40.000 en € 50.000. Anders dan bij een banklening is een online krediet snel geregeld. Er wordt eerst getoetst of jouw bedrijf financieel gezond genoeg is. Is dit het geval? Dan staat het geld binnen een korte tijd op je zakelijke rekening. 

Verschillende soorten leningen op een rijtje

Welke lening handig is, hangt af van de situatie. Er zijn namelijk veel verschillende leningen mogelijk. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

LooptijdMax. 12 maanden12-60 maanden60+ maanden
DoelBedrijfspandZakelijke hypotheek
Kleine investeringFlexibel krediet
Flexibel krediet
Crowdfunding
Rekening-courantkrediet
Grote investeringTermijnlening
Auto of machineLease
WerkkapitaalFlexibel krediet
FacturenFactoring

Welk type lening past bij jouw situatie?

Nu we in een vogelvlucht de mogelijke leningen en kredieten hebben doorgenomen, is het tijd om te kijken welk krediet bij jouw bedrijf past. Ben je een kleine ondernemer met een nichemarkt of lokale dienst? Dan is crowdfunding een goede optie. Zo word je gesteund door mensen die je (via via) kent of mensen die heel doelgericht je initiatief steunen. 

Heb je eigen vermogen dat je meebrengt, een solide bedrijfsplan én investeerders die garant staan? Dan kom je in aanmerking voor een traditionele termijnlening bij de bank. De eisen voor een grote banklening liggen hoger dan bij andere kredietverstrekkers, maar je betaalt de lening tegen een vast (en voordeliger) rentetarief af. Hetzelfde geldt voor het afsluiten van een zakelijke hypothecaire lening. 

Wil je meer vrijheid in het opnemen en afbetalen van bedragen, omdat je bijvoorbeeld een sterk wisselende voorraad hebt? Of omdat jouw seizoenspatroon laat zien dat je gedurende een aantal maanden van het jaar meer moet investeren? Dan kun je kiezen tussen een rekening-courantkrediet bij de bank. Ook een flexibel krediet is dan mogelijk. Een krediet neem je op als het je uitkomt. Je hebt het geleende bedrag altijd achter de hand, maar niet altijd in gebruik. Het voordeel van zo’n krediet is dat je alleen betaalt voor wat je opneemt. Per opname betaal je opnamekosten. 

Ben jij klaar voor een flexibel krediet?

Lenen als het jou uitkomt? Dan kan een flexibel krediet voor jou de oplossing zijn. Om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van je bedrijf, kun je onze gratis kredietcheck doen. Hiermee krijg je direct inzichtelijk welk leenbedrag haalbaar is. 

De voordelen van een doorlopend zakelijk krediet zijn onder meer:

  • Flexibel bedragen opnemen wanneer het je uitkomt.
  • Boetevrij versneld aflossen.
  • Je betaalt alleen rente over het krediet dat je daadwerkelijk opneemt.
  • Je leent al krediet vanaf € 2.000 en tot € 40.000.
  • Het is snel geregeld. 

Klaar voor persoonlijk advies over je mogelijkheden voor een zakelijke lening en krediet? Plan vrijblijvend een persoonlijk gesprek in met één van onze financiële adviseurs.