Een achtergestelde lening: hoe zit dat precies?

In de wereld van (zakelijke) kredieten zijn er allerlei manieren om een krediet of lening aan te gaan. Een van deze manieren is een achtergestelde lening. In deze blog duiken we dieper in de wereld van achtergestelde leningen. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het hier. 

Wat is een achtergestelde lening? 

Het zit al in de naam: wie een achtergestelde lening verstrekt, komt achteraan in de rij van schuldeisers te staan.  

Als ondernemer gebruik je zakelijke leningen om te investeren in jouw bedrijf. Bij een faillissement zijn er verschillende partijen die allemaal hun krediet terug willen. Heb je een achtergestelde lening afgesloten? Dan sluit deze partij achteraan in de rij van schuldeisers. Het betekent dat die partij misschien helemaal geen krediet meer terugkrijgt, omdat de ‘gewone’ leningen voorrang hebben.  

Op 12 oktober 2023 dienden de Kamerleden Stieneke van der Graaf en Chris Stoffer een motie in aan de Tweede Kamer. Met deze motie verzoeken ze ‘een verkenning naar de noodzaak van een fonds voor kleine en achtergestelde leningen voor het mkb’. Hiermee wordt het voor ondernemers in de toekomst mogelijk eenvoudiger om een achtergestelde lening tussen de € 50.000 en € 500.000 te krijgen. Deze lening maakt de weg naar bancaire financiering makkelijker.

Wanneer kies je een achtergestelde lening? 

Achtergestelde leningen worden vaak verstrekt door zakelijke partners, investeerders en holdingmaatschappijen. Ze zijn gebaseerd op vertrouwen: als kredietverstrekker moet je erop vertrouwen dat de ondernemer jouw lening terugbetaalt. Daarom komt deze manier van lenen vaak voor bij moeder- en dochterbedrijven.  

Een achtergestelde lening zie je veel terug bij overnames. Vanwege de kredietcrisis zijn banken niet zo happig op het financieren van overnames. Ondernemers hebben daarnaast vaak niet genoeg eigen middelen om de overname direct te financieren. Aan de verkoper wordt dan gevraagd om een deel van de koopsom in het bedrijf te laten als achtergestelde lening. Dit betekent wel dat de verkoper financiële betrokkenheid heeft, wat zowel kansen als uitdagingen met zich meebrengt. 

Let op: achtergestelde leningen komen niet helemáál achter in de rij te staan. Ze hebben namelijk voorrang op de aandeelhouders, vennoten en inbrengers.  

Wat zijn de voor- en nadelen van een achtergestelde lening? 

Een achtergestelde lening is heel gunstig voor jou als ondernemer. De kredietverstrekker neemt het risico om bij faillissement niet terugbetaald te worden. Banken kunnen sneller overwegen om een lening te verstrekken als je al een achtergestelde lening hebt. Het geeft ze namelijk meer zekerheid dat je de bank als (een van de) eerste(n) terugbetaalt. 

Daarnaast wordt een achtergestelde lening vaak bij het eigen vermogen van een bedrijf opgeteld. Dat zorgt voor een betere vermogenspositie, waardoor je sneller voldoet aan de voorwaarden van de bank.

Toch zitten er ook nadelen aan een achtergestelde lening. Het kan lastig zijn om een partij te vinden die ze wil verstrekken. Daarnaast zijn de rentetarieven ontzettend hoog. De kredietverstrekker loopt namelijk een groot risico, omdat de kans bestaat dat je hem niet terugbetaalt. Om dat risico te compenseren, hebben achtergestelde leningen vaak een hoog rentepercentage. Als ondernemer zal je dit voelen in je portemonnee. Hierdoor kan het aantrekkelijker zijn om te kijken naar alternatieve manieren om geld te lenen zonder bank

Dit kan OPR voor jou betekenen 

Misschien vraag je jezelf af of wij ook achtergestelde leningen verstrekken. Dat is niet het geval. Wij geloven namelijk dat flexibele kredieten voordeliger zijn voor jou en ons. Met flexibele kredieten hoef je niet in één keer een groot bedrag op te nemen. Je kunt maandelijks beslissen of en hoeveel geld je op wilt nemen. Hierdoor kun je jouw krediet beter afstemmen op jouw behoeften. Wil je meer weten over flexibele kredieten? Ontdek OPR Flex krediet