BTW-aangifte doen: Alles wat je moet weten om het zo makkelijk mogelijk te maken

Als ondernemer wil je je tijd en energie besteden aan het laten groeien van je bedrijf, niet aan het worstelen met ingewikkelde administratieve taken. Daarom hebben wij voor je BTW-aangifte alles wat je moet weten (om het zo makkelijk mogelijk te maken) op een rij gezet. 

Wat is omzetbelasting?

De BTW-aangifte is een aangifte die alleen voor ondernemers is. Dit is dus wat anders dan je privé belastingaangifte. Met deze aangifte laat je de belastingdienst weten hoeveel BTW je hebt geïnd en dus ook moet betalen. Daarom wordt het ook wel omzetbelasting genoemd. 

Waar moet je aan denken bij je BTW-aangifte? 

Er komt van alles kijken bij je BTW aangifte. We hebben de belangrijkste zaken op een rij gezet: 

Hoe en wanneer moet ik de aangifte indienen? 

Dit kan per maand, per kwartaal of per jaar. Meestal is dit per kwartaal. Je doet dit eenvoudig via het ondernemersportaal van de Belastingdienst. 

Wat is de uiterste datum voor deze belastingaangifte?

Ook dit kan je zien in je ondernemersportaal bij de Belastingdienst. Je krijgt hier ook een brief (of bericht in jouw berichtenbox op MijnOverheid) over. Twijfel je wanneer je BTW-aangifte moet doen? Lees dan deze pagina goed door: Wanneer btw-aangifte doen?

Uitstel aanvragen

Heb je een goede reden waarom aangifte doen niet lukt voor de deadline? Dan kan je een uitstel aanvragen. Let op: een goede reden omschrijft de Belastingdienst als: “een ernstige calamiteit, bijvoorbeeld een brand of overstroming die uw computers heeft beschadigd.” Uitstel aanvragen doe je via jouw ondernemersportaal bij de Belastingdienst. 

Naheffingsaanslag en boete 

Een naheffing en een boete zijn niet hetzelfde. Je krijgt een naheffing als je geen aangifte doet of deze te laat doet. De Belastingdienst doet dan een schatting van de te betalen BTW. Wat je precies met een naheffing moet doen, kun je hier lezen. Betaal je de naheffing niet of onderneem je geen andere actie?  Dan volgt hier mogelijk een boete op. 

Iets vergeten? Corrigeer je BTW-aangifte 

Heb je netjes je aangifte omzetbelasting afgehandeld maar kom je erachter dat je iets bent vergeten of iets verkeerd hebt ingevuld? Dan kan je je BTW-aangifte corrigeren. Doe dit zorgvuldig. Dat kan via het ondernemersportaal van de Belastingdienst.

Gevolgen van geen of te laat BTW-aangifte doen 

Vergeet je de BTW-aangifte helemaal of lever je deze te laat in? Dan zullen er gevolgen zijn. Denk daarbij aan boetes en betaalregelingen. Hoe dit precies werkt en hoe je dit kan voorkomen of oplossen lees in deze blog: Wat moet je doen als je je BTW niet kan betalen? Gevolgen & Tips.

Meer tips voor ondernemers?

Ondernemen is een vak. Maar iedereen kan daar wel wat hulp bij gebruiken. Daarom schrijven wij geregeld nieuwe blogs boordevol tips voor ondernemers in elke branche. Zin om meer te leren? Lees onze blogs.