Zo doe je belastingaangifte als eenmanszaak

Bij een belastingaangifte komt veel kijken, zeker als je een eenmanszaak hebt. Waar moet je precies op letten? En hoe is de inkomstenbelasting opgebouwd? In deze blog gaan we dieper in op de inkomstenbelasting die je als eenmanszaak moet afdragen.  

Welke belasting moet je als eenmanszaak betalen? 

Je bent een eenmanszaak. Maar ziet de Belastingdienst jou ook als ondernemer? Er zijn namelijk een aantal voorwaarden waar je voor de Belastingdienst aan moet voldoen. Dit zijn de belangrijkste eisen: 

  • Je bent zelfstandig ondernemer; 
  • Je drijft de onderneming zelf; 
  • Aan het begin van het kalenderjaar heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt; 
  • Je voldoet aan het urencriterium. Dat betekent dat je minimaal 1225 uur per jaar voor je onderneming werkt. 

Weet je niet zeker of de Belastingdienst jou als ondernemer ziet? Dan kun je de ondernemerscheck doen.  

Ben jij voor de Belastingdienst een ondernemer? Dan zijn er verschillende soorten belasting die je moet betalen. Denk hierbij aan inkomstenbelasting, btw en loonheffing. Ook als eenmanszaak kun je namelijk personeel in dienst hebben. En dan krijg je te maken met loonheffingen. 

In deze blog gaan we in op de inkomstenbelasting. Wil je meer weten over het betalen van btw? Lees dan deze blog

Zo bereken je als eenmanszaak jouw inkomstenbelasting 

Als eenmanszaak kun je zelf je inkomstenbelasting berekenen. In grote lijnen volg je de onderstaande stappen: 

  1. Bereken je omzet 
  2. Zet de btw apart 
  3. Bereken je winst voor de belasting* 
  4. Trek hier de aftrekposten vanaf 

* Winst voor de belasting is het resultaat van de onderneming (omzet – kosten). De privé-onttrekkingen trek je van dit resultaat nog niet af.  

Het bedrag dat hieruit komt, is je inkomstenbelasting. Kun je misschien wat hulp gebruiken bij deze rekensom? De Kamer van Koophandel heeft een handige gratis rekentool gemaakt. Hiermee bereken je eenvoudig de inkomstenbelasting voor 2024. Je vindt de rekentool hier.  

Wij raden echter aan om de berekening door je boekhouder, accountant of administratiekantoor te laten doen. Deze financiële professionals weten precies met welke bedragen je moet rekenen. Daarnaast veranderen de regels voor inkomstenbelasting ieder jaar. De boekhouder, accountant of het administratiekantoor is van de meest recente wijzigingen op de hoogte.

Ook als je het berekenen van de inkomstenbelasting uitbesteedt, is het goed om precies te weten welke onderdelen hierbij komen kijken. Hieronder delen we een rekenvoorbeeld dat met behulp van de rekentool is gemaakt:

2023
Bruto jaarinkomen€ 30.000
Belastingbox 1€ 7.256
Bijdrage Zvw€ 1.066
Algemene heffingskorting€ 2.441
Arbeidskorting€ 4.815
Netto€ 28.943
Belastingdruk (incl. Zvw)3,6 %

Dit moet je invullen in de rekentool 

Vul je voor het eerst de rekentool in? Dan komen er een aantal termen voorbij die je wellicht nog niet (zo goed) kent. Wij zetten alles voor je op een rijtje. 

Wat is mijn soort inkomen? 

Bij het invullen van de rekentool gaat de eerste vraag over het soort inkomen dat je hebt. Als eenmanszaak kies je hier voor ‘zzp’er / ib-ondernemer’.  

Wat is mijn bruto jaarinkomen? 

Het bruto jaarinkomen is het inkomen vóórdat de belastingen, premies en verzekeringen zijn ingehouden. Dit is inclusief vakantiegeld, 13e maand, bonussen en eindejaarsuitkering.  

Heb ik recht op mkb-winstvrijstelling? 

Als ib-ondernemer heb je recht op de mkb-winstvrijstelling. De Belastingdienst ziet jouw eenmanszaak als onderneming. Hiervoor moet je wel aan de eisen voldoen die we eerder in het artikel hebben benoemd. 

Heb ik een auto en/of fiets van de zaak? 

Als eenmanszaak kan je ook een auto en/of fiets van de zaak hebben. Als dat het geval is, vul je hier ‘ja’ in. Weet je niet zeker wat de regels zijn rondom een auto van de zaak? De Kamer van Koophandel heeft alle informatie op een rijtje gezet

Heb ik een eigen woning? 

Voor de inkomstenbelasting wil de Belastingdienst graag weten of je een eigen woning hebt. De hypotheekrente kan je namelijk aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierbij is de WOZ-waarde van de woning ook van belang. Heb je geen eigen woning of woon je in een huurhuis? Dan kan je op deze vraag ‘nee’ antwoorden. 

Wat zijn andere aftrekposten in box 1? 

Als eenmanszaak heb je mogelijk extra aftrekposten. Hieronder vallen bijvoorbeeld alimentatie, zorg- en studiekosten. Ook giften aan goede doelen (met ANBI-status) mag je hier invullen. Vul in dit vakje het totale jaarbedrag in. 

Wat is Zvw? 

Als de rekentool is ingevuld, kom je op een overzichtspagina terecht. Hier vind je een opbouw van de verschillende kosten die komen kijken bij de belastingaangifte. Een daarvan is ‘bijdrage Zvw’. Zvw staat voor de Zorgverzekeringswet. Wie in Nederland woont en/of werkt, heeft recht op zorg en het Basispakket. Dit wordt betaald door een inkomensafhankelijke bijdrage: de bijdrage Zvw. 

Wat is de algemene heffingskorting? 

Iedereen die in Nederland woont en/of werkt, heeft recht op de algemene heffingskorting. Dit is een korting op je inkomstenbelasting en de premie voor volksverzekeringen. Ook deze korting is afhankelijk van je inkomen, leeftijd en of je het hele jaar in Nederland hebt gewoond. Hoe hoger je inkomen, hoe minder korting je krijgt. Heb je de AOW-leeftijd bereikt of woon je (een deel van het jaar) in het buitenland? Dan wordt de korting ook minder. 

Wat is arbeidskorting? 

Je krijgt arbeidskorting als je in Nederland werkt. Dit wordt berekend over het arbeidsinkomen. Ook deze korting is afhankelijk van je leeftijd en inkomen.  

Wat is belastingdruk? 

De belastingdruk geeft aan hoe zeer de belastingheffingen drukken op je besteedbaar inkomen. In het voorbeeld hierboven zie je dat de belastingdruk over het inkomen van 2023 3,6% is.  

De belastingdruk voor 2024 valt lager uit. Voor komend jaar zijn er een aantal maatregelen genomen die ervoor zorgen dat minder vermogende mensen er fiscaal op vooruit gaan. Mensen met een groter vermogen gaan er minder op vooruit. De regels voor 2024 gelden nog niet voor eenmanszaken die begin dit jaar belastingaangifte doen. Deze aangifte gaat namelijk over 2023, waarvoor de regels van 2023 gelden. 

Meer financieel inzicht krijgen? 

Als ondernemer is financieel inzicht ontzettend belangrijk. Zo weet je hoe je er met je bedrijf voor staat. Wil je meer inzicht in jouw financiën? Doe dan onze gratis kredietcheck. We kijken hierbij naar de mogelijke risicofactoren en maken een analyse van de financiële gezondheid van je bedrijf. Laat hier de gratis kredietcheck uitvoeren