De blauwe envelop: niemand vindt het leuk. Zeker als ondernemer ben je meer bezig met de Belastingdienst dan je misschien had gedacht. Het komt weleens voor dat je een aangifte vergeet of dat BTW betalen lastig wordt. Je bent niet de enige. In deze blog vertellen we je over de gevolgen hiervan en geven je 5 tips hoe je dit oplost.
Redenen dat je je BTW-aangifte niet doet
Tja, het kan gebeuren dat je je BTW-aangifte niet hebt gedaan. Sommige mensen vergeten het simpelweg. Anderen kunnen de BTW even niet betalen omdat ze bijvoorbeeld net grote inkopen hebben gedaan of nog veel geld van debiteuren moeten ontvangen. Beiden zijn niet handig. Want de gevolgen van het niet doen van de BTW-aangifte of niet betalen van je belastingen kunnen groot zijn.
Wat gebeurt er als je belasting niet betaalt?
Wat de gevolgen zijn van het niet doen van je BTW-aangifte en/of het niet betalen van je BTW, hangt af van je situatie. We vinden het belangrijk om te vermelden dat je altijd de instructies van de Belastingdienst moet volgen. Dit zijn een aantal gevolgen die vaker voorkomen:
Boete over aangifte
Voor het niet of te laat doen van je Belastingaangifte gelden boetes. Deze boetes bestaan uit standaard tarieven en een tarief dat een percentage is van de verwachte BTW. Betaal je de boete en de BTW niet, dan zal het bedrag blijven stijgen. Je boete kan dus snel oplopen tot een flink bedrag.
Invorderingsrente
Invorderingsrente is rente die de Belastingdienst in rekening brengt als je niet binnen de wettelijke betalingstermijn betaalt. Omdat je niet betaalt loopt de staat inkomsten uit (spaar)rente mis. Deze gemiste inkomsten gaat de Belastingdienst bij jou ophalen. Lees hier meer over invorderingsrente.
Financiële onrust
Het niet doen van je BTW-aangifte en de daaropvolgende boetes, zorgen voor financiële onrust. Een hoge boete (naast wellicht een hoge aanslag) drukken op de inkomst van je bedrijf. Dit belemmert de groei of zelfs dagelijkse gang van zaken van je bedrijf.
Gevolgen van te laat betalen van je belasting
Wat als je wel je aangifte hebt gedaan, maar bent vergeten te betalen? Of deze even niet kon betalen? Ook dit kan gebeuren. Net als bij het niet doen van je aangifte zullen er, na enkele herinneringen, boetes in rekening worden gebracht. Ook deze kunnen snel oplopen tot een flink bedrag. En ook hier krijg je te maken met invorderingsrente.
5 tips voor als je je BTW niet kan betalen
Wat kan je doen als je je BTW (en de eventuele bijkomende boetes) niet kan betalen? We geven je een paar tips om je zo snel mogelijk weer op de rit te krijgen.
1. Begin bij het begin: je financiën op orde krijgen
Als je de BTW (of een andere rekening) niet kan betalen, is het goed om je hele financiële situatie onder de loep te nemen. Ga op zoek naar de kostenpost die ervoor zorgt dat jij nu een probleem hebt. Dit kan van alles zijn: van gestegen inkoopkosten, tot een wanbetaler. Voor meer tips voor je cashflow lees je: Grip op je cashflow.
2. Te laat je BTW aangifte gedaan? Stel een reminder in
Ben je je BTW aangifte vergeten? En kan je de BTW niet betalen omdat er nu boetes bij komen? Bescherm jezelf dan voor een volgende keer door (meerdere) reminders in je agenda te zetten voor het doen van je aangifte én voor het einde van het betaaltermijn.
3. BTW ingewikkeld? Huur een expert in
Vind je het proces van BTW aangiften, betalen en boetes te ingewikkeld? Dat snappen we. Maak het jezelf makkelijker en huur een financieel adviseur of accountant in. Dit advies kost natuurlijk wel wat, maar zal er ook voor zorgen dat je geen boetes meer krijgt.
4. Betalingsregelingen: uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst
Is het betalen echt niet op te lossen op korte termijn? Dan hou je een schuld bij de Belastingdienst. Om deze terug te betalen zijn er een aantal opties zoals een uitstel van betaling aanvragen. De opties:
- Kort uitstel (4 maanden)
- Betalingsregeling (een regeling voor het betalen van je schuld)
- Gedeeltelijke betalingsregeling (een regeling voor het betalen van een deel van je schuld)
Wil hier meer over weten? Bekijk dan deze pagina van de Belastingdienst.
5. Sluit een zakelijke lening af
Tot slot kan je nog overwegen om je schuld bij de Belastingdienst op een andere manier te betalen. Als je nu niet kan betalen omdat je wacht op een debiteur, dan is een tijdelijke oplossing handig – een flexibel krediet bijvoorbeeld. Je kan dan snel betalen en voorkomt (hogere) boetes. Bij het Flex krediet van OPR betaal je alleen voor dat wat je opneemt en kan je kosteloos extra aflossen. Is het dus een kwestie van een korte periode overbruggen tot je de middelen hebt om te betalen? Dan staan wij voor je klaar. Ontdek OPR flexkrediet.