Waarom is lenen bij een bank zo moeilijk voor kleine ondernemers en MKB?

Ben je een kleine(re) ondernemer? Dan krijg je snel ‘nee’ te horen van de bank als je een lening aanvraagt. Je bent niet de enige, want uit onderzoek blijkt dat slechts 51% van de kredietaanvragen van kleine ondernemers goedgekeurd worden door de bank. En dat terwijl er voor aanvragen van de grotere bedrijven (+250 medewerkers) 96% wordt goedgekeurd. Wat maakt het nou zo moeilijk voor ondernemers om een krediet te krijgen bij een bank? 

Strengere regels voor banken

Dat de banken strenger zijn geworden komt onder andere door de crisis van 2008. Deze heeft een grote impact gehad op de hele wereld.

Hoe ontstond de crisis in 2008? 

Voor 2008 was het in Amerika makkelijk om goedkoop geld te lenen door de lage rentes. In 2007 begonnen de rentes te stijgen en raakte mensen in de problemen en moesten zij hun huizen verkopen. Door dit enorme aanbod op de huizenmarkt daalde de huizenprijzen en brachten de verkopen niet voldoende op om de hypotheken af te lossen. Deze hypotheken waren echter in ondoorzichtige constructies doorverkocht aan andere financiële instellingen. Zo kon het dus ook gebeuren dat er wereldwijd banken in financieel zwaar weer kwamen of zelfs omvielen. Dit was natuurlijk ook direct te merken in de internationale economie. De overheid greep in om het volledig stilvallen van geldstromen (en daarmee de economie) te voorkomen. 

Gevolgen crisis 

Naast dat overheden veel geld hebben geïnvesteerd om de economie weer te laten opkrabbelen, hebben ze ook gekeken naar het voorkomen van een nieuwe crisis. In Europa betekent dit dat er nu meer Europees (en in Nederland ook meer Nederlands) toezicht is op financiële instellingen en dat er nieuwe eisen zijn ontwikkeld. 

Zo werkt de bank – bank eisen kredietaanvraag

Wat zijn die eisen dan? Een bank moet tegenwoordig heel goed weten met wie of welke organisatie zijn zaken doen. Die info halen ze uit een businessplan, financiële cijfers en een ondernemersprofiel. Ze kijken dan naar de volgende punten: 

  • Kwaliteit en werkwijze van het managemen
  • Of de administratie op orde is
  • De kasstromen en hoe deze lopen 
  • De financiering van de onderneming
  • De zekerheden van het bedrijf (zoals onderpanden)
  • Branche analyse 

Het verzamelen en opstellen van al deze informatie is voor een MKB ondernemer niet alleen een lang proces maar vaak ook een kostbaar proces. Als je bedenkt dat een bank bijna 50% van de aanvragen afwijst, wordt het financieren via een bank voor velen steeds onaantrekkelijker. 

Alternatieven voor de bank

Gelukkig zijn er alternatieven voor het financieren via een bank. Hieronder vind je wat opties. 

Sparen 

Wil je investeren of een veilige buffer opbouwen en wijzen banken je af als je hiervoor wil lenen? Dan kan je overwegen te gaan sparen. Dit kan wat langer duren maar zo komt het geld wel gewoon uit je eigen zak. Maar let op dat sparen je niet onbedoeld geld gaat kosten. Heb je je investering bijvoorbeeld nodig om de concurrentie voor te blijven (of bij te houden)? Dan kan de tijd dat sparen je kost, je uiteindelijk ook omzet kosten omdat je niet snel genoeg kan investeren. Maak dus altijd een goede afweging.

Financierders 

Wil je snel geld op de rekening? Dan zijn financierders je beste oplossing. Het strenge toezicht waar een bank onder staat is maar voor een deel ook van toepassing op alternatieve vormen van financieren. Dat geldt ook voor OPR. Gelukkig is er bij ons dus meer mogelijk dat bij de bank. Omdat wij weten hoe ingewikkeld het kan zijn om een financiering rond te krijgen maken wij het zo flexibel en gemakkelijk mogelijk. Maar daarnaast zorgen we er, met persoonlijk advies, ook altijd voor dat je gezonde financiële keus maakt. 

Eisen aanvraag financierders 

Wil je weten of je in aanmerking kan komen voor een financiering bij OPR? Daarvoor hebben wij een overzichtelijk lijstje van eisen gemaakt waar je aan moet voldoen:: 

  • De rechtsvorm van jouw onderneming is een bv, eenmanszaak of vof.
  • Jouw onderneming bestaat 12 maanden (bij de KVK) en je kan zakelijke banktransacties van 12 maanden geleden laten zien. 
  • Je hebt jaarcijfers en/of een aangifte inkomstenbelasting van afgelopen jaar.
  • Je omzet is minimaal 50.000 per jaar.
  • Je hebt geen negatieve BKR registratie.

Kan je van al deze eisen bewijs aanleveren? Dan kunnen wij je aanvraag in behandeling nemen

Ontdek OPR

OPR Flex is een doorlopend zakelijk krediet dat jou alle vrijheid geeft om te ondernemen zoals jij dat wil. Een flexkrediet werkt eigenlijk hetzelfde als een rekening courant krediet waarbij je rood kunt staan, maar dan zonder een bank. Met OPR Flex neem je alleen op wat je nodig hebt en betaal je dus ook alleen voor wat je nodig hebt. De resterende ruimte blijft kosteloos beschikbaar.

Doe hier eenvoudig je aanvraag. Je krijgt, op werkdagen, binnen 24 uur reactie van ons. 

Start een aanvraag via https://aanvraag.flex.opr-bedrijfskrediet.nl/