Van droom naar realiteit: hoe maak je een financieel plan voor jouw bedrijf?

Als ondernemer weet je als geen ander dat het van groot belang is om een gedegen financieel plan te hebben voor de groei van je bedrijf. Maar waar begin je? Hoe stel je realistische doelen op en wat zijn de beste manieren om financiering te vinden? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je een financieel plan maakt dat je dromen werkelijkheid maakt.

Waarom is een financieringsplan een must voor een onderneming?

Een financieel plan is een essentieel onderdeel van het succes van een bedrijf. Het geeft je een duidelijk overzicht van je huidige financiële situatie en helpt je realistische doelen te stellen voor de toekomst. Bovendien stelt het je in staat om je budget beter te beheren, zodat je op de lange termijn succesvol kunt zijn.

Door een financieel plan op te stellen, kun je ook potentiële investeerders laten zien dat je serieus bent over je bedrijf en dat je een plan hebt om te groeien. Dit kan je kansen vergroten om financiering te krijgen en je bedrijf uit te breiden.

Wat is een financieel plan en wat staat er in? 

Je financiële plan is als het ware een overzicht van jouw huidige en toekomstige financiële situatie. Om hier voldoende inzicht in te geven moet je plan de volgende elementen bevatten: 

  1. Een overzicht van directe en indirecte kosten 
  2. Een overzicht van inkomsten
  3. Een cashflowprognose 
  4. Financieringen

Hoe maak je een goed financieel plan? 

Stap 1: Beoordeel je huidige financiële situatie – kosten & baten

Voordat je een financieel plan kunt maken, moet je eerst een duidelijk beeld hebben van je huidige financiële situatie. Dit betekent dat je een overzicht moet maken van je inkomsten en uitgaven, inclusief eventuele schulden en verplichtingen. Neem goed de tijd om dit uit te werken en wees erg gedetailleerd. Zelfs de kleinste abonnementen of kleinste vaste inkomsten zijn relevant.

Als je zicht hebt op je financiële situatie, kun je beter beslissen wat je nodig hebt om je bedrijf uit te breiden. Om dit makkelijk te maken hebben wij de OPR kredietcheck ontwikkeld. Met deze check krijg jij inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf, jouw risicofactoren en leencapaciteit.

Stap 2: Stel realistische financiële doelen

Nu je een duidelijk beeld hebt van je huidige financiële situatie, is het tijd om realistische financiële doelen te stellen voor de toekomst. Het is belangrijk om doelen te stellen die haalbaar zijn en die je bedrijf in staat stellen om te groeien.

Bedenk wat je wilt bereiken met je bedrijf en wat je nodig hebt om daar te komen. Dit kan bijvoorbeeld het aannemen van nieuwe medewerkers zijn, het lanceren van nieuwe producten of het uitbreiden van je diensten.

Stel vervolgens een tijdlijn op voor het bereiken van deze doelen en bepaal hoeveel geld je nodig hebt om ze te bereiken. Dit zal je helpen om je budget beter te beheren en ervoor te zorgen dat je op de lange termijn succesvol bent.

Tip

Vind je het lastig om begrotingen te maken voor de toekomst? Werk dan met 3 verschillende scenario’s: slechte/geen groei, normale groei en goede groei. Zo geef je jezelf een bandbreedte om binnen te werken en kan je ook in de toekomst goed meebewegen als dingen toch anders gaan dan gedacht. 

Stap 3: Stel een budget & planning op en houd je uitgaven bij

Weet je voor welk scenario jij wil gaan? Dan is het tijd om een budget op te stellen en je uitgaven bij te houden. Dit zal je helpen om je financiën beter te beheren en ervoor te zorgen dat je genoeg geld hebt om je bedrijf uit te breiden. Kortom: zo ga jij je doel behalen. 

Begin met het opstellen van begrotingen waarin je alle uitgaven opneemt die je nodig hebt om je bedrijf te runnen. Zorg ervoor dat je ruimte laat voor onverwachte kosten en dat je jezelf niet overbelast met te hoge uitgaven. Maar neem ook onder de loep (zeker als je een eenmanszaak hebt) hoeveel je onttrekt aan je onderneming om je eigen salaris te betalen. 

Houd vervolgens je uitgaven bij en vergelijk ze met je budget. Dit zal je helpen om te zien waar je geld naartoe gaat en waar je eventueel kunt besparen. Zorg ervoor dat je de begrotingen regelmatig bijwerkt en aanpast aan veranderende omstandigheden.

Stap 4: Identificeer potentiële financieringsbronnen

Groeien kost geld. Dat is je als ondernemer niet vreemd. Groeit het aantal klanten? Dan groeit ook het aantal openstaande facturen. En dat kan impact hebben op je cashflow. Het is goed om hier rekening mee te houden in je begrotingen. Wordt het krap, of heb je kapitaal nodig om die echte groei te behalen? Breng dan potentiële financieringsbronnen in beeld. Er zijn verschillende opties beschikbaar, waaronder leningen, investeerders en subsidies. 

Als je een lening overweegt, is het belangrijk om verschillende opties te vergelijken en de voorwaarden zorgvuldig te lezen voordat je een beslissing neemt. Investeerders kunnen ook een goede optie zijn, maar zorg ervoor dat je je bedrijf goed presenteert en dat je duidelijk maakt wat ze kunnen verwachten. 

Subsidies zijn een andere mogelijke financieringsbron, maar deze zijn vaak erg competitief en moeilijk te verkrijgen. Zorg er dus voor dat je goed onderzoek doet naar de beschikbare subsidies en dat je een sterk voorstel hebt voordat je een aanvraag indient.

Overweeg OPR bedrijfskrediet

Een flexibel krediet kan je helpen bij het financieren van je bedrijf. Met OPR bedrijfskrediet heb je altijd toegang tot financiële middelen om je bedrijf te laten groeien en je werkkapitaal te financieren. En het beste van alles is dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt, waardoor je de financiële flexibiliteit hebt om je bedrijf uit te breiden.

Stap 5: Blijf herzien en aanpassen

Een financieel plan is geen statisch document, maar eerder een levend plan dat voortdurend moet worden herzien en aangepast. Zorg ervoor dat je je plan regelmatig bijwerkt en aanpast aan veranderende omstandigheden en doelen. Inflatie, regelgeving, oorlog, maar ook gewoon veranderend koopgedrag kan allemaal impact hebben op je onderneming op vele verschillende manieren. 

Als je merkt dat je financiële doelen niet haalbaar zijn of dat je budget niet realistisch is, neem dan de tijd om je plan opnieuw te evalueren en aan te passen. Dit helpt je om op de lange termijn succesvol te zijn en je bedrijf te laten groeien.

Om de hoeveel jaar maak je een nieuw financieel plan? 

Het simpele antwoord is dat dit afhangt van de sector waar je je in bevindt en jouw persoonlijke doelen. Sommige sectoren zijn zo veranderlijk dat je elk jaar alles heel nauwkeurig onder de loep moet nemen, terwijl andere sectoren heel voorspelbaar en stabiel zijn. Ons advies is om elk jaar wel je plan te bekijken en zelf te oordelen of het nog relevant is en je doelen nog haalbaar zijn. Dat wil niet zeggen dat je elk jaar een heel nieuw plan moet maken, maar je kan het elk jaar wel een beetje bijschaven. Heb je zelf nieuwe ambities? Dan is het zeker tijd voor een nieuw plan. Zo heb jij altijd grip op je zaak. 

Kan je er zelf niet uitkomen? Praat met een adviseur

Als je hulp nodig hebt bij het opstellen van een financieel plan of het vinden van financiering voor je bedrijf, praat dan met een professional. Een financieel adviseur kan je helpen om je financiële doelen te bereiken en je te begeleiden bij de financiering van je bedrijf.

Hoeveel kost een financieel plan laten opstellen? 

Het verschilt natuurlijk per partij wat de kosten zijn voor een financieel plan. Maar de prijs hangt ook af van wat je precies vraagt en hoeveel inzicht je wil krijgen. Een bandbreedte kunnen wij je dus ook niet geven. Het is goed om even rond te kijken als je een plan wil laten opstellen. Elk bedrijf doet dit weer anders en kan je op een andere manier helpen. 

Een plan is essentieel voor succes

Een financieel plan is essentieel voor het succes van je bedrijf en kan je helpen om je dromen waar te maken. Door je huidige financiële situatie te beoordelen, realistische doelen te stellen, een budget op te stellen, potentiële financieringsbronnen te identificeren en je plan regelmatig te herzien, kun je ervoor zorgen dat je bedrijf op de lange termijn succesvol is én blijft. En als je hulp nodig hebt, praat dan met een professional of overweeg OPR bedrijfskrediet voor financiële flexibiliteit. Maar boven alles geldt: begin! Een plan is mooi, maar ga vooral ook je plan uitvoeren en blijf niet te lang wikken en wegen. 

Over OPR

Als ondernemer ben jij de motor van de economie. Hoe klein of groot je bedrijf ook is: jij maakt elke dag het verschil voor je klanten en bouwt op een verantwoordelijke manier aan de toekomst. Wij zijn precies zo. Wij begrijpen dus ook als geen ander waarom jij vooruit wil. Daarom maken wij krediet transparant, snel én flexibel. En daarom doen wij gewoon over geld.

Wij willen ervoor zorgen dat jij met een goed gevoel onze kredieten gebruikt. Daarom zijn wij eerlijk over onze kosten, is vervroegd aflossen gewoon kosteloos en staan wij altijd voor je klaar om je persoonlijk te adviseren.

Goed voorbereid met OPR Flex krediet 

Wees goed voorbereid en vraag nu je limiet aan – ook als je het niet direct nodig hebt. Het krediet geeft je vrijheid om zo te ondernemen als jij dat wil. Aanhouden is namelijk gratis en je betaalt alleen voor dat we je opneemt. Ontdek OPR flex.