Overleef een recessie: 5 tips voor als het zakelijk financieel even tegenzit

Zakelijk in zwaar weer zitten is spannend en vervelend. Je kan je zorgen maken om je zaak, om je personeel en om alles wat je hebt opgebouwd. We hebben wat tips op een rij gezet om je te helpen. Zo sla je je zo goed mogelijk door deze lastige tijd heen.

1. Verminder kosten

Als er minder binnenkomt is het verstandig als er ook minder uit gaat – op sommige vlakken. Er zijn verschillende manieren waarop je kan bezuinigen. Maar voor we gaan praten over bezuinigen is het belangrijk om je te realiseren dat je niet overal op moet bezuinigen. Het kan juist waardevol zijn om tijdens een recessie te investeren in groei. Een innovatie, een nieuwe tak van je bedrijf of verhoogde marketingbudgetten kunnen zomaar leiden tot nieuwe (en hogere) inkomsten. Wil je toch wat meer overhouden? Dan zijn dit een aantal vlakken waarop je kan bezuinigen: 

Inkoopkosten 

Niet alleen voor je materiaal, maar ook voor alle andere zaken in je bedrijf kan je op inkoopkosten bezuinigen. Denk aan je koffie, kantoorinrichting en -benodigdheden maar ook aan je contracten (zoals je energiecontract). Kijk voor dit vlak niet alleen of je dingen kan weglaten, maar kijk ook of je goedkoper kan inkopen.

Personeel 

Je denkt er niet graag aan, maar als het echt slecht gaat zal je ook moeten kijken naar je personeelskosten. Dat betekent misschien dat je mensen moet ontslaan, maar het kan ook betekenen dat je (tijdelijk) minder bonus uitkeert, minder kosten vergoedt of in gesprek gaat met medewerkers over minder werken. 

Verkoopkosten

Terwijl er minder binnenkomt wil je misschien niet bezuinigen op verkoopkosten en toch kan dit slim zijn. Het gaat hierbij vooral om bezuinigen op zaken die weinig impact maken. Misschien zijn de onkosten van je verkopers vrij hoog, betaal je lease auto’s of stuur je klanten nog fysieke brochures. Bekijk dan eens of verkopers afspraken online kunnen doen en of je brochure ook digitaal verzonden kan worden. Zo blijf je wel je verkoopproces steunen maar kan je minderen op de kosten. 

2. Onderzoek je cashflow 

Een lager cashflow kan flink impact hebben op je bedrijf. Het kan er zelfs voor zorgen dat de rekeningen betalen lastig kan zijn. In zwaar weer loont het dus om goed te kijken naar je cashflow. Zorg ervoor dat je altijd (zelfs in goede tijden) een extra potje hebt om je cashflow op pijl te houden. Heb je dit nog niet? Begin dan zo snel mogelijk met dit opbouwen. 

Meer tips? Lees onze blog met tips voor grip op je cashflow.

3. Onderzoek risico’s 

Je zal je vast al hebben afgevraagd hoe je in deze moeilijke financiële situatie terecht bent gekomen. Misschien liep je al een tijdje een risico dat je niet gezien had. Het is daarom goed om je risico’s in kaart te brengen – zeker tijdens een recessie. 

Wil snel een eenvoudig inzicht in je risico’s en de financiële gezondheid van je bedrijf? Doe dan onze Krediet Check! Deze gratis check geeft je alle inzichten die je nodig hebt. 

Ontdek de krediet check

4. Zoek hulp 

Krijg je geen grip op je financiën en voorzie je grote risico’s voor je bedrijf? Schakel dan hulp in. Dat kan in vele vormen. Een financieel adviseur kan advies geven over het financiële reilen en zeilen van je bedrijf. Sparren met andere ondernemers in dezelfde branche kan je nieuwe inzichten of samenwerkingen opleveren. Ook praten met financierders kan deuren openen naar nieuwe opties. Hoe eerder je deze gesprekken aangaat, des te beter. 

5. Blijf positief 

Een positieve mindset is niet alleen fijn voor jezelf, het zal je zaken ook goed doen. Niemand doet namelijk graag zaken met een bedrijf waarbij ze een negatief gevoel krijgen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je moet doen alsof er niets aan de hand is. Maar richt je op de toekomst en haal er het hoogst haalbare uit voor dit moment. Wees dus eerlijk en beloof niets dat je niet waar kan maken maar laat zien dat je er wel vertrouwen in hebt. Zo’n houding is niet alleen fijn voor je klanten maar ook voor je medewerkers. 

6. Zoek een (financieel) steuntje in de rug

Als alle andere financiële opties niet werken, kan je overwegen om te lenen. Zorg wel dat je goed nadenkt over de voorwaarden en dat je een plan hebt om het geleende bedrag terug te betalen. Onze kredietadviseurs kunnen je hierbij helpen. Maar het kan ook verstandig zijn om hierover te praten met je eigen financiële adviseur. 

Ontdek OPR

OPR Flex is een doorlopend zakelijk krediet dat jou alle vrijheid geeft om te ondernemen zoals jij dat wil en je te steunen wanneer je dat nodig hebt. Een flexkrediet werkt eigenlijk hetzelfde als een rekening courant krediet waarbij je rood kunt staan, maar dan zonder een bank. Met OPR Flex neem je alleen op wat je nodig hebt en betaal je dus ook alleen voor wat je nodig hebt. De resterende ruimte blijft kosteloos beschikbaar.

Dien hier eenvoudig je aanvraag in. Je krijgt, op werkdagen, binnen 24 uur reactie van ons. 

Ontdek OPR