Omzetbelasting te laat betaald: wat nu?

Het kan iedere ondernemer overkomen: door drukte, gebrek aan overzicht of andere omstandigheden heb je je omzetbelasting te laat betaald. Het te laat betalen van omzetbelasting kan voor veel stress zorgen. In deze blog vertellen we wat er gebeurt als je je btw-aangifte te laat indient of betaalt, wat de gevolgen zijn en hoe je hiermee om kunt gaan.

Hoelang heb je de tijd om omzetbelasting te betalen?

Als ondernemer moet je op tijd je omzetbelasting, oftewel btw, afdragen aan de Belastingdienst. De periode waarover je btw-aangifte moet doen, heet een aangiftetijdvak. Hoe lang je precies de tijd hebt om omzetbelasting te betalen, hangt af van dit aangiftetijdvak. Bij de Belastingdienst vind je het aangiftetijdvak met uiterste betaaldatum die voor jouw onderneming geldt. Over het algemeen zijn er drie veelvoorkomende aangiftetijdvakken, namelijk maand-, kwartaal-, en jaaraangifte.

  • Maandaangifte. Bedrijven die per maand aangifte doen, dienen de omzetbelasting uiterlijk op de laatste dag van de volgende maand te betalen. Bijvoorbeeld: omzetbelasting die in januari is verschuldigd, moet uiterlijk eind februari worden betaald.
  • Kwartaalaangifte. Bedrijven die per kwartaal aangifte doen, moeten meestal de omzetbelasting betalen tegen het einde van de tweede maand na afloop van dat kwartaal. Bijvoorbeeld: omzetbelasting over het eerste kwartaal, moet uiterlijk eind mei worden betaald.
  • Jaaraangifte. Voor bedrijven die per jaar aangifte doen, is de betaaltermijn doorgaans tot de laatste dag van de derde maand na afloop van het belastingjaar. Bijvoorbeeld: omzetbelasting voor het belastingjaar 2024 moet uiterlijk eind maart 2025 worden betaald.

Kun je je btw later betalen?

In sommige gevallen kun je de btw later afdragen. Het aangiftetijdvak varieert per ondernemer en is afhankelijk van factoren zoals de grootte van je onderneming en het soort producten of diensten dat je levert. Verandert er iets in je onderneming, zoals een verschuiving in omzet of bedrijfsstructuur? Dan kan dit van invloed zijn op je aangiftetijdvak. Je kunt de Belastingdienst in dat geval verzoeken om het aangiftetijdvak te veranderen.

Heb je te maken met een ernstige calamiteit, waardoor het onmogelijk is om op tijd btw-aangifte te doen? Denk aan ziekte, een brand of overstroming die je computers heeft beschadigd. Dan kun je uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst.

Wat gebeurt er als je je omzetbelasting te laat betaalt?

In het hectische leven van een ondernemer zijn er soms momenten waarop je administratieve taken uit het oog verliest. Een te late betaling van de btw kan het gevolg zijn. Gelukkig bestaat er een coulancetermijn voor de eerste keer dat je de fout in gaat. Die bedraagt 7 dagen. Betaal je binnen deze 7 dagen alsnog de aangifte? Dan zal de Belastingdienst geen boete opleggen, maar ontvang je wel een verzuimmelding. Je kunt wel een boete krijgen als je:

  • Niet of te weinig betaalt
  • Na de coulancetermijn betaalt
  • Binnen de coulancetermijn betaalt, maar de vorige btw-aangifte te laat of niet volledig hebt betaald
  • Een deel binnen de coulancetermijn en een deel buiten de coulancetermijn hebt betaald

Hoeveel bedraagt de boete bij te laat belasting betalen?

Over het algemeen geldt dat je een boete van 3% krijgt over het niet betaalde bedrag, met een minimum van €50 en een maximum van €5.514. Als je voor de uiterste aangiftedatum al een gedeelte van de btw hebt betaald, krijg je alleen een boete over het resterende bedrag. Kan je de btw en bijkomende boetes niet betalen? In deze blog geven we 5 tips om je zo snel mogelijk weer op de rit te krijgen. 

Hoe zit het met te laat btw-aangifte doen?

Voor het te laat indienen van je aangifte omzetbelasting, kun je ook een boete ontvangen. In dit geval geldt dezelfde coulancetermijn van 7 dagen. Heeft de Belastingdienst na deze periode nog geen aangifte binnen? Dan krijg je een naheffingsaanslag. De Belastingdienst maakt dan een schatting van wat je moet afdragen. Deze naheffingsaanslag gaat altijd samen met een boete van €68. Wees dus niet te laat met het indienen van je BTW-aangifte.

Altijd een reservepotje achter de hand met OPR Flex

Het op tijd betalen van je omzetbelasting is belangrijk, maar onvoorziene omstandigheden kunnen soms roet in het eten gooien. OPR staat klaar om ondernemers zoals jij te ondersteunen in moeilijke tijden. Of je nu financiële ruimte nodig hebt om belastingverplichtingen na te komen of om andere uitdagingen aan te pakken, OPR biedt flexibele oplossingen die zijn afgestemd op jouw behoeften. Zo zorgen we ervoor dat jij je kunt richten op wat echt belangrijk is: ondernemen. Ontdek wat flexibel krediet voor jouw bedrijf kan betekenen.