Grip op je zakelijke financiën? Zo doe je dat

Of je pas net begint als ondernemer of al jaren in het vak zit: Grip houden op je financiën is en blijft een uitdaging. Je wil eigenlijk weten hoeveel er binnenkomt en uitgaat, maar dat lukt misschien niet altijd. Hoe je dat wel makkelijk voor elkaar krijgt? Dat lees je in deze blog.

1. Hou je boekhouding bij

Je boekhouding bijhouden is belangrijk. Dit betekent dat je alle inkomsten en uitgaven bijhoudt, bijvoorbeeld in een boekhoudprogramma of met hulp van een boekhouder. Op deze manier heb je altijd een overzicht van je financiën en kun je snel zien waar je geld naartoe gaat. Doe je het zelf maar is het niet je favoriete taak? Dan raden we je aan toch minimaal elke maand een paar uur in te plannen voor je boekhouding. Zo blijf je wel inzicht houden in je financiën.

Wil je meer tips voor boekhouden? Lees dan de blog: 5 manieren om snel maar goed te boekhouden

2. Maak een budget

Een budget kan een life-saver zijn als het gaat om grip houden. Bepaal van tevoren hoeveel geld je uit wil geven aan bepaalde zaken, zoals bijvoorbeeld marketing, nieuwe investeringen of andere inkopen. Op deze manier kun je voorkomen dat je meer geld uitgeeft dan je eigenlijk hebt

3. Hou rekening met belastingen

Belastingen – iedereen moet ze betalen. Het is niet alleen belangrijk om op tijd je btw-aangifte te doen maar ook om op tijd inkomstenbelasting te betalen. Zet hier gedurende je kwartalen geld voor opzij en zet reminders in je agenda om boetes te voorkomen. Zo is je belasting betalen nooit een probleem.

4. Stel doelen op

Grip op financiën betekent niet alleen dat je weet wat er in en uit gaat, maar juist ook dat je een doel hebt voor de toekomst. Dit kan bijvoorbeeld een omzetdoel of een winstdoel zijn. Door doelen op te stellen en hier regelmatig op te reflecteren, kun je ervoor zorgen dat je altijd vooruit blijft kijken en dat je je financiën hierop afstemt.

5. Bouw een vangnet in

Of je nu een seizoensgebonden onderneming hebt, in een veranderende markt zit of gewoon grip houden lastig vindt: Elke ondernemer heeft baat bij een vangnet. Als het dan een keertje spannend wordt op de bankrekening hoef jij je geen zorgen te maken over je onderneming. Een goed vangnet kan een flexibel krediet zijn. Met OPR Flex betaal je alleen voor datgene wat je opneemt en kost het je dus niks al je er geen gebruik van maakt. 

Ontdek OPR

OPR Flex is een doorlopend zakelijk krediet dat jou alle vrijheid geeft om te ondernemen zoals jij dat wil. Een flexkrediet werkt eigenlijk hetzelfde als een rekening courant krediet waarbij je rood kunt staan, maar dan zonder een bank. Met OPR Flex neem je alleen op wat je nodig hebt en betaal je dus ook alleen voor wat je nodig hebt. De resterende ruimte blijft kosteloos beschikbaar.

Doe hier eenvoudig je aanvraag. Je krijgt, op werkdagen, binnen 24 uur reactie van ons. 

Start een aanvraag via https://aanvraag.flex.opr-bedrijfskrediet.nl/