Financiële risico’s herkennen én voorkomen

Als ondernemer weet je als geen ander dat het runnen van een bedrijf gepaard gaat met financiële risico’s. Die kunnen soms ineens de kop opsteken. Het herkennen van deze risico’s is belangrijk, maar nog belangrijker is hoe je ermee omgaat. Zo blijft je bedrijf gezond en winstgevend. Hieronder vind je veel voorkomende financiële risico’s en tips voor hoe je hiermee om kan gaan. 

Debiteurenrisico

Helaas gebeurt het elke ondernemer wel eens: een wanbetaler. Hoe hard je je best ook zal doen, er zal ooit een keer een klant tussen zitten die niet betaalt. Of het nou een vergeetachtige debiteur is of iemand met een lopende rekening die niet thuis geeft – het is een risico voor elk bedrijf. Hoe je dit kan voorkomen? Wij hebben 3 tips:

  1. Houd je debiteurenoverzicht altijd up to date.
  2. Neem een paragraaf op in je algemene voorwaarden en stuur deze altijd mee. 
  3. Overweeg niet meer op rekening te verkopen.
  4. Automatiseer betalingsherinneringen (d.m.v. slimme software) 
  5. Maak van te voren duidelijke afspraken over je betaaltermijn en leg dit vast. 

Onverwachte kosten

In welke branche je ook zit, er kunnen altijd onverwachte kosten optreden. Denk aan reparaties of vervangingen van apparatuur. Maar denk ook aan personeel dat langdurig ziek of grote orders retour ontvangen. Om de impact van deze onverwachte kosten te kunnen opvangen, is het goed om een reservefonds te hebben. Heb je dat niet of zijn de kosten erg hoog? Dan kan lenen ook helpen je (tijdelijk) op de been te houden. Het is dan wel verstandig om met je kredietadviseur een goed plan te maken voor het terugbetalen van je lening. 

Wet- en regelgeving risico’s

Het klinkt misschien wat streng, maar het is de realiteit: je moet op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving die van toepassing is op jouw bedrijf. Ze kunnen ervoor zorgen dat je wel moet investeren. Bijvoorbeeld in veiligheidsvoorzieningen of scholing van je personeel. Maar wetten en regels  kunnen ook leiden tot boetes en reputatieschade als je ze niet naleeft. Dit alles kan natuurlijk zorgen voor cashflowproblemen. Hou dus goed in de gaten welke regelgevingen en wetten van toepassing zijn op je bedrijf. 

Cashflow risico’s 

De uitspraak ‘Cash is king’ ken je vast wel. De impact van cash is namelijk groot. Als je niet genoeg geld binnen krijgt of het staat ergens vast, dan kan je snel in de problemen komen. Om cashflowproblemen te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je voldoende geld hebt om je rekeningen te betalen en om te investeren in de groei van je bedrijf. Dat klinkt altijd simpeler dan dat het in de werkelijkheid is. Wil je hier tips voor? Lees dan onze blog met tips voor je cashflow.

Risico door stijgende inkoopkosten 

Natuurlijk begroot jij je opdrachten van te voren en maak je aan de hand hiervan een voorstel. Sommige klanten willen dan van te voren de prijs vaststellen. Het is goed om erbij stil te staan dat deze manier van werken kan leiden tot een risico door stijgende materiaal- of inkoopkosten. Op het moment zien we dit vooral in de bouwsector. Bouwmateriaal wordt steeds duurder en zo wordt de marge op de vooraf vastgestelde prijs van je klus steeds kleiner. Let er dus op dat je in je algemene voorwaarden of de offerte rekening houdt met dit scenario. Anders kan je klus zomaar verliesgevend worden.

Klaar om aan te vragen? Ontdek OPR Flex

OPR Flex krediet

OPR Flex is een doorlopend zakelijk krediet. Een flexkrediet werkt eigenlijk hetzelfde als een rekening courant krediet waarbij je rood kunt staan, maar dan zonder een bank. Met OPR Flex neem je alleen op wat je nodig hebt en betaal je dus ook alleen voor wat je nodig hebt. De resterende ruimte blijft kosteloos beschikbaar.

Dien hier eenvoudig je aanvraag in. Je krijgt, op werkdagen, binnen 24 uur reactie van ons. 

Start een aanvraag via https://aanvraag.flex.opr-bedrijfskrediet.nl/