Financieel gezond en een lening?

Als eigenaar van je eigen bedrijf heb je soms een lening nodig om te kunnen blijven groeien. Een lening kan financiële hulp bieden, maar het brengt  ook financiële verantwoordelijkheden met zich mee. In deze blog geven wij jou wat tips over hoe je financieel gezond kunt blijven met een lening.

Begrijp de voorwaarden van je lening

De eerste stap om financieel gezond te blijven met een bedrijfslening, is om de voorwaarden van je lening te begrijpen. Maak jezelf vertrouwd met het aflossingsschema, het rentepercentage en eventuele andere kosten of boetes die van toepassing kunnen zijn. Door de voorwaarden van je lening te begrijpen, kun je hier rekening mee houden in je budget en verrassingen voorkomen. Zo kun jij je lening optimaal benutten zonder extra zorgen.  

Mocht iets over ons krediet onduidelijk zijn, dan kunnen we je altijd helpen – via de telefoon of de mail.

Denk aan (extra) aflossen

Zijn de voorwaarden van de lening duidelijk? Maak dan voor jezelf een aflossingsplan dat aansluit bij jouw budget. Bepaal het bedrag dat je (maandelijks) moet reserveren om je lening op tijd af te lossen. Is dit maandelijks automatisch geregeld? Dan heb jij er geen omkijken meer naar en kun jij door met ondernemen. Overweeg ook mogelijk om elke maand meer af te betalen. Dan ben jij sneller van je schuld af en heb jij minder zorgen voor later. 

Controleer je cashflow  

Je cashflow controleren is essentieel voor een financieel gezond bedrijf. Bekijk hoeveel geld er maandelijks in en uitgaat.  Zorg dat je voldoende cash bij de hand hebt om je lening af te betalen en andere belangrijke zakelijke kosten te dekken. 

Heb jij één maand waarin jouw cashflow net iets te kort schiet, dan is dit een goed moment jouw krediet aan te spreken. Met een zakelijk krediet heb jij de zekerheid die jij nodig hebt zodat jij en jouw onderneming door kunnen. 

Let wel op dat je uitgaven niet structureel hoger zijn dan je inkomsten, zoek dan manieren om kosten te besparen of de inkomsten te verhogen om een positieve cashflow te behouden. 

Overweeg het herfinancieren van je lening

Als je merkt dat de voorwaarden van je huidige lening niet gunstig zijn, overweeg dan om je lening te herfinancieren. Herfinancieren kan een lager rentepercentage, een langere aflossingstermijnen en lagere maandelijkse betalingen opleveren, waardoor het makkelijker wordt om je lening af te betalen en financieel gezond te blijven. 

Overweeg ook een flexkrediet, zo kun jij geld opnemen wanneer jij het nodig hebt, en aflossen wanneer dit voor jou uitkomt. En zit je niet vast aan een hoge lening met een jarenlange aflossingsperiode. 

Denk aan je bedrijfsdoelen 

Terwijl je een bedrijfslening afbetaalt, is het belangrijk om je bedrijfsdoelen in gedachten te houden. Blijf gefocust op het vergroten van je omzet en het verlagen van de kosten, zo blijft je bedrijf groeien en bloeien. Door je doelen voor ogen te houden, kun je je lening afbetalen en tegelijkertijd een sterke financiële basis opbouwen voor de toekomst.

Wordt aflossen toch lastig? Geef het aan!

Als je problemen hebt met het afbetalen van je bedrijfslening geef het zo snel mogelijk aan! Leg je situatie uit en bespreek mogelijke oplossingen, zoals betalingsregelingen of het herstructureren van je lening. Het is beter om actie te ondernemen voordat het te laat is. Zo kan jouw kredietverstrekker je op tijd helpen en kan er een plan gemaakt worden waarmee jij verder kan. 

Goede boekhouding

Het bijhouden van nauwkeurige financiële administratie is een belangrijke stap om financieel gezond te blijven als bedrijf met een lening. Zorg ervoor dat je alle inkomsten en uitgaven nauwkeurig bijhoudt en dat je regelmatig financiële rapporten opstelt. Zorg dus voor een goede boekhouding. Met een nauwkeurige boekhouding, kun jij je geld beter beheren en tijdig actie ondernemen als er problemen zijn.

Financieel gezond blijven met een lening is makkelijker dan je denkt

Het hebben van een bedrijfslening hoeft geen last te zijn voor de gezondheid van je bedrijf. Door gebruik te maken van deze handige tips kun je je bedrijf gezond houden terwijl je je lening afbetaalt.

Meer hulp bij financieel gezond blijven? 

Ben je op zoek naar nog meer handige tips, of wil je graag eens 1-op-1 spreken over de mogelijkheden van een lening voor jouw bedrijf? Wij helpen je graag verder bij iedere stap. Wij kijken hierbij hoe jij optimaal kunt ondernemen en groeien terwijl jij financieel gezond blijft. Zo maken wij krediet eenvoudig en begrijpelijk voor jou. 

Wij helpen je graag

Onze adviseurs Joren en Fred staan je graag te woord.

Bel 085-064-3300 of mail naar klantenservice@opr-bedrijfskrediet.nl