De 5 beste vragen om aan je accountant te stellen

Als ondernemer is het van cruciaal belang om een goede relatie op te bouwen met je accountant of boekhouder. Een accountant is een waardevolle partner die je helpt bij het beheren van je financiën, het opstellen van je jaarrekeningen en het voldoen aan je belastingverplichtingen. Om het maximale uit deze samenwerking te halen, is het essentieel om de juiste vragen te stellen. In dit artikel bespreken we de vijf belangrijkste vragen die je kunt stellen aan je accountant.

1. Wat kan ik verwachten van onze samenwerking? 

Het is belangrijk om te weten welke diensten je accountant precies aanbiedt en hoe hij/zij je gaat helpen. Sommige accountants zijn gespecialiseerd in belastingadvies, terwijl anderen zich meer richten op financiële planning of bedrijfsadvies. Daarnaast heb je ook de iets eenvoudigere keuze voor een boekhouder. Door te begrijpen welke expertise je accountant of boekhouder heeft, kun je bepalen of ze de juiste vaardigheden en kennis hebben om aan jouw behoeften te voldoen. Vraag specifiek naar hun ervaring met ondernemingen in jouw branche, aangezien dit een verschil kan maken in de kwaliteit van hun hulp.

2. Hoe vaak zullen we communiceren?

Communicatie is essentieel bij het werken met een accountant. Het is belangrijk om te weten hoe vaak je met je accountant kunt overleggen en hoe ze beschikbaar zijn voor vragen of advies. Sommige accountants bieden regelmatige rapportages en bijeenkomsten aan, terwijl anderen meer op afroep beschikbaar zijn. Het is cruciaal om te bepalen welk niveau van betrokkenheid je verwacht en of je accountant aan die verwachtingen kan voldoen. Misschien wil jij wel elk kwartaal gezamenlijk je kwartaalcijfers doornemen, of bespreek je liever je voortgang maar één keer per jaar. En wat doe je als er een onverwachte tegenvaller is? Goede communicatie kan helpen om eventuele problemen tijdig aan te pakken en op tijd waardevol advies te ontvangen.

3. Wat zijn de kosten en tarieven?

Het is van vitaal belang om duidelijkheid te hebben over de kosten en tarieven van je accountant. Vraag naar het tarief per uur en hoe ze de tijd bijhouden. Sommige accountants werken met vaste tarieven voor specifieke diensten, terwijl anderen een uurtarief hanteren. Zorg ervoor dat je begrijpt wat is inbegrepen in de kosten en welke extra kosten je mogelijk kunt verwachten. Bespreek ook de factureringscyclus en de betalingsvoorwaarden om verrassingen te voorkomen. Een transparant beeld van de kosten helpt je bij het plannen van je financiën en het stellen van realistische verwachtingen.

4. Hoe kan ik mijn financiële prestaties verbeteren?

Een goede accountant gaat verder dan het opstellen van jaarrekeningen, administratie op orde houden en het invullen van belastingaangiften. Ze geven waardevol advies over hoe je je financiële prestaties kunt verbeteren en je bedrijf kunt laten groeien. Vraag je accountant welke maatregelen je kunt nemen om je winstgevendheid te vergroten, kosten te verlagen of nieuwe groeimogelijkheden te identificeren. Een ervaren accountant helpt bij het analyseren van je financiële gegevens en het biedt inzichten die je bedrijf naar een hoger niveau tillen. Een accountant voorziet je dus ook van antwoorden als het gaat om vragen over je bedrijfsgroei.

Heb ik mijn onderneming op de juiste manier gefinancierd?

Een goede vervolgvraag op het verbeteren van financiële prestaties kan zijn om te vragen naar je financieringsvormen. Een gezonde verhouding tussen eigen- en vreemd vermogen is heel belangrijk. Wanneer je bedrijf met alleen vreemd vermogen is gefinancierd heb je weinig weerstand wanneer het tegenzit. Financierders zullen altijd vragen of je de rente en aflosverplichtingen kunt nakomen. Als het even tegenzit kan dit voor problemen zorgen en kan de continuïteit van je bedrijf in gevaar komen. Een goede eigen vermogenspositie bouw je op door winsten in je bedrijf te laten (en dus bijvoorbeeld niet alles privé op te nemen). Je accountant kan je helpen dit beter te balanceren. 

5. Hoe kan ik me het beste voorbereiden op mijn belastingen?

Belastingen kunnen stressvol zijn voor veel ondernemers. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je je het beste hierop kunt voorbereiden en welke documentatie of informatie je accountant nodig heeft om jouw inkomstenbelastingen en btw-aangifte in te dienen. Vraag je accountant naar de benodigde deadlines, de specifieke documenten die je moet verstrekken en eventuele belastingvoordelen of aftrekposten waar je mogelijk recht op hebt. Een goede voorbereiding kan helpen om belastingaangiften soepel en accuraat te laten verlopen, waardoor je mogelijke boetes of vertragingen voorkomt.

Kortom: verbeter je relatie met je accountant of boekhouder 

Het stellen van de juiste vragen aan je accountant is essentieel om een succesvolle samenwerking op te bouwen. Door je vragen te stellen, krijg je een goed beeld van hun expertise en hoe ze je kunnen ondersteunen in je ondernemersreis. Zie je accountant als een waardevolle partner die je helpt bij het nemen van financiële beslissingen en het optimaliseren van je bedrijfsresultaten. Investeer dus de tijd en moeite om de juiste vragen te stellen en jij en je bedrijf zullen profiteren van een sterke relatie met je accountant.

Wil je in één oogopslag zien hoe jij er financieel voor staat? Doe de gratis Krediet Check! 

Wil je voordat je met accountants gaat praten al inzicht in je financiële situatie? Daar kunnen wij eenvoudig bij helpen. De gratis Krediet Check geeft jou in een paar klikken een overzicht van je huidige situatie, je kansen & bedreigingen en ook jouw leencapaciteit. Hieruit kan je waardevolle informatie halen om met je accountant te bespreken.