5 must-have tools om beter te ondernemen

Als ondernemer is productiviteit een cruciaal aspect voor het succes van je bedrijf. Hoe efficiënter jij kunt werken, hoe meer je kunt bereiken. Gelukkig zijn er veel tools beschikbaar om je te helpen. In deze blog bespreken we vijf soorten tools die jou, als ondernemer, helpen beter ondernemen.

1. Projectmanagement tools

Loopt er veel tegelijkertijd in je onderneming? Of heb je een aantal grote projecten waar je maar moeilijk zicht op houdt? Dan is een projectmanagement tool een echte uitkomst. Het stelt je in staat om projecten te organiseren in visuele boards, takenlijsten of zelfs planningen. Je kunt taken toewijzen aan teamleden en deadlines instellen om ervoor te zorgen dat iedereen op schema blijft. Het is een geweldige manier om de voortgang van projecten bij te houden en ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van wat er moet gebeuren. 

Voorbeelden van zo’n soort tool zijn: Asana, Trello en Monday. Maar er zijn nog  veel meer opties, dus kijk even rond tot je een tool vindt die precies past bij je behoefte. 

2. Projectmanagement tools

Notities uit overleggen, aantekeningen van een telefoongesprek of gewoon even brainstormen – voor al deze taken gebruikte je vroeger gewoon pen en papier. Maar wist je dat notitie tools veel extra opties hebben? Bij sommige tools kun je notities indelen per klant, notities koppelen aan mails of zelfs in het notitieveld tekenen. Het grootste voordeel van digitaal je notities maken, is dat je ze met 1 druk op de knop deelt met je collega’s of klanten. En ben je een notitie kwijt? Dan kun je gewoon zoeken in de tool. 

Voorbeelden van zo’n tool zijn: Microsoft OneNote, Evernote, Apple notes of Google Keep. Maar ook hiervoor zijn er nog veel meer opties.

3. Communicatie tools

Goed contact met je klanten is een must, maar het kost ook veel tijd. Het kan best een uitdaging zijn om iedereen op een gemakkelijke manier op de hoogte te houden. Er bestaan enorm veel tools om te communiceren met klanten zoals teams, Skype, Zoom, mail maar ook Slack en Asana. Een andere populaire communicatietool is WhatsApp. Hoewel dit begon als een persoonlijke messaging app, is het sindsdien ontwikkeld tot een nuttige tool voor bedrijven. Met functies als groepschats, spraakoproepen en het delen van bestanden is het een efficiënte manier om in contact te blijven met je team en klanten, zelfs als je onderweg bent. 

4. Presentatie tools 

Als ondernemer weet je hoe belangrijk het is om een goede indruk te maken en je boodschap effectief over te brengen. Daarom is het hebben van de juiste presentatietools cruciaal. Een van de populairste opties is Canva, dat een reeks sjablonen, afbeeldingen en ontwerptools biedt om je te helpen verbluffende presentaties te maken die opvallen. Met Canva kun je gemakkelijk je dia’s aanpassen, afbeeldingen en video’s toevoegen en in realtime samenwerken met anderen. Een andere veelgebruikte tool is Powerpoint, een klassieke keuze die veel flexibiliteit en controle biedt. Met Powerpoint kun je dynamische diavoorstellingen maken met animaties, overgangen en interactieve elementen. Of je nu kiest voor Canva of Powerpoint, een goed ontworpen presentatie kan je zomaar een stap verder helpen. 

5. Online boekhoudtools 

Boekhoud tools zijn gewoon een must voor iedere ondernemer. Ze helpen je bijhouden wat er binnenkomt en uitgaat, ze helpen je met factureren en zijn een uitkomst als het gaat om belastingaangiften doen. De meeste tools genereren zelfs handige rapporten waardoor je in één oogopslag kunt zien hoe jij ervoor staat of hoe je afgelopen kwartaal is verlopen. Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Synchroniseer je zakelijke bankrekening met je boekhoudtool. Zo kun je eenvoudig inkomsten en uitgaven tracken. 

Voorbeelden van deze tools zijn: E-boekhouden.nl, Monymonk en Exact. Ook hier zijn er vele verschillende opties. Doe daarom goed onderzoek naar wat past bij jouw organisatie en wat de wettelijke vereisten zijn voor facturatie in jouw branche. 

Meer tips voor ondernemers?

Ondernemen is een vak. Maar iedereen kan daar wel wat hulp bij gebruiken. Daarom schrijven wij geregeld nieuwe blogs boordevol tips voor ondernemers in elke branche. Zin om meer te leren? Lees onze blogs.