In het kort
- Activa zijn alle bezittingen van je bedrijf – van je machines tot je voorraad en zelfs je bankrekening.
- Je maakt onderscheid tussen vaste activa (voor de lange termijn) en vlottende activa (voor de korte termijn).
- Door je activa goed te begrijpen, krijg je meer grip op je balans en je bedrijfsvoering.
Als ondernemer krijg je vroeg of laat te maken met de balans. Een van de belangrijkste onderdelen daarop zijn de activa. Maar wat zijn activa eigenlijk? En hoe helpen ze je om je bedrijf beter te sturen? In dit artikel leggen we het simpel en duidelijk voor je uit.
Wat zijn activa?
Activa zijn alle bezittingen van je bedrijf. Alles wat waarde heeft en waar je onderneming beter van wordt, staat aan de activa-zijde van de balans. Denk aan machines, je voorraad, geld op je rekening, een laptop of zelfs een bedrijfsauto. Al die dingen samen laten zien wat je bedrijf bezit.
De activa staan aan de debetkant van de balans. De debetkant laat dus zien waar je geld in zit. De andere kant van de balans – creditzijde – laat juist zien waar het geld vandaan komt (zoals leningen of eigen vermogen).
Kort gezegd: activa zijn de dingen die je bedrijf gebruikt om te draaien of te groeien.
Vaste activa en vlottende activa
Binnen de activa maak je onderscheid tussen vaste activa en vlottende activa. Het verschil tussen vaste en vlottende activa zit in hoe lang je iets gebruikt binnen je onderneming.
Vaste activa
Vaste activa zijn bezittingen die je langer dan een jaar gebruikt in je bedrijf. Denk aan:
- Een bedrijfsauto
- Machines of gereedschap
- Een kantoorpand
- Computers en inventaris
Je koopt deze dingen niet om door te verkopen, maar om ermee te werken. Ze helpen je bedrijf draaiende te houden op de lange termijn.
Vlottende activa
Vlottende activa zijn juist de bezittingen die kort in je bedrijf blijven, vaak minder dan een jaar. Denk aan:
- Voorraad producten of materialen
- Debiteuren (klanten die nog moeten betalen)
- Je zakelijke bankrekening of kasgeld
- Kortlopende leningen aan anderen
Deze bezittingen veranderen snel. Je koopt bijvoorbeeld voorraad in, verkoopt het en ontvangt het geld. Daarom noem je ze ‘vlottend’.
Wat is het verschil tussen vaste en vlottende activa?
Het verschil is dus vooral de tijd: vaste activa blijven lang in je bedrijf, vlottende zijn tijdelijk. Maar allebei zijn ze belangrijk. Vaste activa zorgen voor stabiliteit, vlottende houden je bedrijf in beweging.
Het verschilt per bedrijf of je meer vaste of vlottende activa hebt. Het ene bedrijf heeft veel materiaal (en dus vaste activa) of bijvoorbeeld een eigen pand. Het andere heeft dit nauwelijks en is meer gericht op vlottende activa zoals voorraden en debiteuren. Jouw mix van activa zegt dus niks over de gezondheid van je bedrijf.
Wel is het verstandig, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een financiering, om aan te geven hoe jouw activa in elkaar steken. Dan kan je hier in het type financiering rekening mee houden. Heb je bijvoorbeeld pieken in je voorraad of debiteuren? Dan kan een flexibel krediet uitkomst bieden. Lees ook eens dit artikel om er achter te komen welke financiering bij jouw situatie past.
Verschillende soorten
Om het nog even op een rijtje te zetten, dit zijn de meest voorkomende soorten activa in een MKB-bedrijf:
Soort activa | Voorbeelden |
Vaste activa | Machines, voertuigen, gebouwen |
Vlottende activa | Voorraad, openstaande facturen, bankrekening |
Immateriële activa | Merknamen, patenten, goodwill |
Financiële activa | Aandelen of deelnemingen in andere bedrijven |
Let op: immateriële en financiële activa komen vooral voor bij grotere bedrijven, maar het is goed om te weten dat ze bestaan.
Wat is activa op de balans?
Op de balans staat de activa-zijde altijd links (debet). Hier zie je dus waar je bedrijf in heeft geïnvesteerd. Door je activa goed bij te houden, krijg je grip op je bedrijfsvoering.
Het helpt je bijvoorbeeld te bepalen:
- Of je bedrijf nog gezond is
- Of je genoeg middelen hebt om te groeien
- Of je liquiditeit (beschikbaar geld) op orde is
Activa en je eigen bedrijf
Als ondernemer is het belangrijk dat je snapt wat er op je balans gebeurt. Begrijp je je activa, dan weet je precies waar je staat. Je kunt sneller beslissingen nemen, je strategie bijsturen of slim investeren.
Zeker bij het aanvragen van een lening of bedrijfskrediet is het handig als je weet wat je bezit en wat dat waard is. Het helpt je om overtuigend over te komen en veel belangrijker nog: de juiste keuzes te maken.
Nog meer leren over de balans?
Wil je meer grip op je financiën? In onze kennisbank leggen we ook uit wat passiva zijn, hoe je een balans leest en waar je op moet letten bij bedrijfskrediet.
Vaste activa gebruik je langer dan één jaar in je bedrijf, zoals machines of een bedrijfsauto. Vlottende activa zijn tijdelijk, zoals je voorraad of het geld op je zakelijke rekening. Het verschil zit dus in hoe lang iets in je onderneming blijft.
Activa op de balans laat zien wat je bedrijf bezit. Het staat aan de debetkant (linkerkant) van de balans en bevat alle bezittingen, zoals inventaris, voorraad en openstaande facturen. Zo krijg je inzicht in hoe je je geld hebt geïnvesteerd en hoe het met je bedrijf gaat.
Onder vaste activa vallen bijvoorbeeld:
- Bedrijfspand
- Bedrijfsauto
- Machines
- Kantoorinrichting
Je gebruikt deze activa structureel in je onderneming.
Vlottende activa zijn onder andere:
- Je voorraad
- Openstaande facturen (debiteuren)
- Je zakelijke bankrekening
- Kasgeld
Deze bezittingen veranderen snel in geld of worden binnen een jaar verbruikt.
Activa staat aan de debetkant van de balans. Dat betekent dat het de kant is van je bezittingen. De creditkant laat juist zien hoe je die bezittingen hebt gefinancierd (bijvoorbeeld met een lening of eigen vermogen).
De meest voorkomende soorten activa zijn:
- Vaste activa
- Vlottende activa
- Immateriële activa (zoals een merknaam)
- Financiële activa (zoals aandelen in een ander bedrijf)
Voor MKB’ers zoals jij zijn vooral de vaste en vlottende activa het belangrijkst.
Activa geven inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. Ze laten zien wat je bezit, hoeveel daarvan direct beschikbaar is en hoe je je onderneming op korte én lange termijn draaiende houdt.